Foto van Branislav Nenin/Shutterstock.com

Zorg voor persoonlijke veiligheid

Opslagfaciliteiten en pakhuizen zijn dynamische plekken met allerlei veiligheidsrisico's. Zo rijden er vrachtwagens en heftrucks rond en is er gevaar om uit te glijden. Soms is een faciliteit voorzien van CA opslag ruimtes, waar weinig zuurstof kan zijn. Blootstelling aan laag zuurstof is een van de grootste gevaren voor een mens.

Persoonlijke veiligheid is niet alleen belangrijk voor jou persoonlijk. Denk ook aan je familie, je collega's en je werk. Wees je altijd bewust van de veiligheidsvoorschriften op je werkplek, en vraag er actief naar. Let ook goed op de aanwezige risico's, vraag je af "wat zou er mis kunnen gaan?"

Een heftruck in een koelhuis met appels. Foto van Sodel Vladyslav/Shutterstock.com
Een heftruck in een koelhuis met appels. Foto van Sodel Vladyslav/Shutterstock.com

Veiligheid bij bedrijven in de versketen

Bedrijven die zich bezig houden met verse producten hebben af en toe hele drukke periodes, met name als het oogsttijd is en tijdens sorteren en verpakken. Heftruckverkeer is dan een van de grootste gevaren ter plekke. Als er een ongeluk met een heftruck gebeurt, zijn de gevolgen vaak ernstig.

Ook tussen twee drukke periodes in zijn er gevaren waarvan je je bewust moet zijn. Afgesloten ruimtes, met name koelcellen, vormen een gevaar door afwijkende luchtsamenstelling die tot zuurstoftekort bij mensen kunnen leiden. Het is erg belangrijk om altijd de veiligheidsvoorschriften van een werkplek te kennen en na te leven.

Op deze webpagina worden wat maatregelen genoemd, maar deze zullen niet compleet zijn. Zorg dus dat je deze pagina leest, en ook goed op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften en bedrijfsregels die op je werkplek gelden.

De gevaren van afgesloten ruimtes

 1. Rijpingskamers met ethyleen. Foto van ASP-media/Shutterstock.com
  Rijpingskamers met ethyleen. Foto van ASP-media/Shutterstock.com

  Opslag en rijpingskamers

  Met afgesloten ruimtes bedoelen we ruimtes met beperkte toegankelijkheid die niet bedoeld zijn voor continue aanwezigheid van mensen. Voorbeelden zijn koelcellen en rijpingskamers. Andere luchtcondities kunnen zich ophopen in afgesloten ruimtes. Bijvoorbeeld, de ophoping van CO2 in ruimtes met beperkte ventilatie kan bij mensen leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid of erger. De werklocatie moet voldoen aan gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Houd je daaraan voor je eigen veiligheid.
 2. Bovenluik in CA opslag met ultra laag zuurstof (ULO) condities. Foto van WUR
  Bovenluik in CA opslag met ultra laag zuurstof (ULO) condities. Foto van WUR

  CA opslag

  Luchtcondities kunnen ook opzettelijk worden aangepast. Dit is het geval bij CA (controlled atmosphere) opslagruimtes, waar fruit onder laag zuurstof wordt opgeslagen. Vaak wordt dit gecombineerd met hoog CO2.

  Deze ruimtes zijn erg gevaarlijk! Zelfs een korte blootstelling aan CA condities kan tot hersenschade of de dood leiden! Daarom zijn er stricte veiligheidsmaatregelen van toepassing. Een van deze maatregelen is dat je nooit deze ruimtes moet betreden.

 3. Veiligheidslichten geven aan of je een ruimte veilig kunt betreden of niet. Foto van WUR
  Veiligheidslichten geven aan of je een ruimte veilig kunt betreden of niet. Foto van WUR

  Opslag met normale condities

  Opslag van fruit onder normale luchtcondities (RA, regular air) kunnen ook onveilig zijn. Het fruit produceert CO2 en de opbouw van een paar procent CO2 kan al leiden tot gevaarlijke niveaus voor mensen. Doe geen opslagdeuren open als je niet weet welke luchtsamenstelling er achter de deur zit!
 4. Opslagruimte met appels en open deur. Foto van Dusan Petkovic/Shutterstock.com
  Opslagruimte met appels en open deur. Foto van Dusan Petkovic/Shutterstock.com

  Laat de deur open

  Professionele koelcellen zijn voorzien van veiligheidsvoorzieningen waardoor je weg kunt komen als je opgesloten raakt. Als voorzorgsmaatregelen, is het verstandig om de deur open te laten als je een koelcel in gaat. Je kunt de deur blokkeren zodat hij niet in het slot kan vallen of duidelijk aangeven dat de deur open moet blijven.

Verkeersveiligheid

 1. Een hal met heftruckbewegingen. Foto van WUR
  Een hal met heftruckbewegingen. Foto van WUR

  Let goed op verkeer rondom je werkplek

  Let goed op het verkeer rondom je werkplek. Afhankelijk van waar je werkt, kunnen er vrachtwagens, tractoren en heftrucks rondrijden. Met name in de dukkere periodes, is het risico op ongevallen groot.

  De werkgever moet zorgen voor voldoende veiligheidsmaatregelen, maar de werknemer moet altijd alert zijn om ongelukken te voorkomen.

 2. Gevaarlijke situatie met een heftruck. Foto van WUR
  Gevaarlijke situatie met een heftruck. Foto van WUR

  Let op: heftruck-chauffeurs zien je misschien niet

  Elk jaar worden er weer medewerkers gedood of ernstig gewond in ongelukken met een heftruck. Niet gek, als je je bedenkt wat het effect is als een heftruck een voetganger aanrijdt. Houd altijd in gedachten dat een chauffeur je misschien niet ziet. Dit is met name het geval bij hoeken in de gang en bij plekken waar er veel verkeer is. Wees je bewust van achteruitrijdende heftrucks en plotselinge veranderingen van richting.
 3. Onveilig gebruik van een heftruck. Foto van WUR
  Onveilig gebruik van een heftruck. Foto van WUR

  Meer tips over heftrucks

  Nog wat meer tips over heftrucks en veiligheid: rijd niet als passagier mee met de heftruck op de lepels of op een pallet. Sta niet op de lepels als deze omhoog gaan. Loop niet onder de lepels door. Blijf alert op lading die kan vallen.
 4. Vloermarkering. Illustratie van Dilen/Shutterstock.com
  Vloermarkering. Illustratie van Dilen/Shutterstock.com

  Vloermarkering is er niet voor niets

  De vloeren van je werk kunnen gemarkeerd zijn met goed zichtbare tape of verf. Deze markering is aangebracht voor veiligheid rondom heftrucks. Maar ze beschermen ook tegen gevaren die niet meteen zichtbaar zijn: oneffenheden op de vloer kunnen gemarkeerd zijn, waardoor vallen voorkomen wordt. Of bewegende machine-onderdelen, of gladde stukken op de vloer. Kortom, blijf op de aangegeven voetpaden.
Infographic met til-instructies. Plaatje van K3Star/Shutterstock.com
Infographic met til-instructies. Plaatje van K3Star/Shutterstock.com

Tillen en verplaatsen

Door de juiste manier om zware dingen te tillen en verplaatsen te gebruiken, kun je rugpijn voorkomen. Een paar tips: sta stabiel, zorg voor een goede grip, gebruik je benen om te tillen, houd de doos dicht bij je lichaam, en ken je kracht! Je kunt beter een keer extra lopen, dan te zwaar tillen. Je kunt ook een karretje gebruiken om dingen mee te verplaatsen. Om jezelf en je rug te beschermen: zorg dat je weet hoe je veilig kunt tillen en verplaatsen.
Draag waar nodig beschermende kleding. Foto van WUR
Draag waar nodig beschermende kleding. Foto van WUR

Beschermende kleding en schoenen

Op sommige werkplekken is het nodig om beschermende kleding (persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM's) te dragen. Dit hangt van je werk af.

Op donkere plekken waar heftrucks rondruiden, kan het nodig zijn reflecterende kleding te dragen. Veiligheidsschoenen beschermen je voeten, veiligheidshandschoenen beschermen je handen. Warme kleding is belangrijk in een koude omgeving. Soms is het niet heel comfortabel, maar het is voor je eigen veiligheid.

Voorkomen is beter dan genezen

Wist je dat?

 1. De kleur van de vloermarkering geeft vaak het soort gevaar aan.

  Geel wordt vaak gebruikt om veilige voetpaden aan te geven. Geel-zwarte markerkingen geven fysieke of gezondheidsgevaren aan.
 2. Een rubberen mat of een houten plank om op te staan in een koude omgeving zorgen ervoor dat je het minder koud hebt

  Als je voor langere tijd in een koude omgeving moet staan, kun je het comfortabeler maken voor jezelf door een rubberen mat of een houten plank onder je voeten te leggen.