Koeltransport

Koeltransport is een belangrijke activiteit in de versketen. Het behelst zowel zeetransport als wegtransport. Zeetransport wordt uitgevoerd met reefer containers, wegtransport met gekoelde vrachtwagens, variërend van oplegger tot busje. Ook al is het doel hetzelfde, namelijk het transporteren van verse producten met minimaal kwaliteitsverlies, toch vraagt de transportmethode om andere achtergrondkennis.

Wegtransport in een gekoelde vrachtwagen. Foto van WUR
Wegtransport in een gekoelde vrachtwagen. Foto van WUR

Reefer containers (wit) en standaard algemene zeecontainers. Foto van Hieronymus Ukkel/Shutterstock.com
Reefer containers (wit) en standaard algemene zeecontainers. Foto van Hieronymus Ukkel/Shutterstock.com

Koeltransport versus gekoelde opslag

Koeltransport heeft veel overeenkomsten met gekoelde opslag, maar er is ook een belangrijk verschil: de beweging van A naar B.

Deze beweging heeft allerlei consequenties:

  • Ten eerste: volume- en gewichtbeperkingen aan de koelapparatuur. Men wordt immers betaald om goederen te transporteren en niet de koelinstallatie!
  • Ten tweede: de noodzaak voor flexibiliteit in de koeltoepassing. Na het verplaatsen van bijv. peren bij -1.0 °C van A naar B, zou zomaar een nieuwe vracht van B naar C kunnen worden verplaatst onder geheel andere condities, zoals bijv. bevroren vis bij -22 °C.
  • Ten derde: de onzekerheid over omgevingsfactoren. Als een koelhuis gebouwd wordt op locatie X voor pakweg zes operationele maanden per jaar, dan is de verwachte buitentemperatuur vrij goed bekend. Transportapparatuur die van A naar B naar C naar een willekeurige locatie op elk moment van het jaar wordt gebracht, moet voorbereid zijn op een veel breder scala aan omgevingscondities.

Dit betekent dat de bewegende koelinstallatie speciale aandacht verdient. Zo leidt bijvoorbeelde diversiteit van ladingen en omgevingscondities tot een diversiteit van vriesbelasting op de verdamper. Daarmee is het beheersen van de vriesbelasting tijdens transport een hele uitdaging, en is het belang van een goede automatische ontdooistrategie erg groot.

Reefer containers in een haven. Foto van WUR
Reefer containers in een haven. Foto van WUR

Reefer transport

Zeewaardige reefer containers zijn ontworpen om temperatuurcondities te behouden tussen -30 °C en +30 °C in vrijwel alle mogelijke omgevingscondities. Dat betekent dat ze voorzien zijn van voldoende koel- en verwarmcapaciteit. Omdat zeetransport vaak meerdere weken duurt, kan het interessant zijn om meer dan alleen temperatuur te beheersen. Daarom zijn in de meeste reefer containers ook functies zoals ventilatie met buitenlucht, ontvochtiging en 'controlled atmosphere' beschikbaar.

Koeltransport over de weg versus koeltransport over de zee

Ook al vereisen zowel koeltransport over de weg en koeltransport over de zee een bewegende koelinstallatie, toch zijn er belangrijke verschillen in de eigenschappen van beide vormen van koeltransport. De tabel hieronder geeft de belangrijkste verschillen weer.
Eigenschap Wegapparatuur Reefer container
Afmetingen Van oplegger tot busje 40 ft, soms 20 ft
# Pallet plaatsen 26 (in oplegger) 20
Interne breedte tot 2.50 m 2.29 m
# keer dat de deur opent tijdens transport In transport voor het leveren van goederen: kan elke 30 minuten zijn Normaalgesproken nooit
Multi-temp beschikbaar In ongeveer 20% van de busjes en opleggers Niet aanwezig
Typische reisduur < 1 dag > 2 weken
Stroomvoorziening Diesel, opleggers zijn soms zelfvoorzienend qua stroom Electrisch, afhankelijk van externe stroomvoorziening
Ventilatiemogelijkheid Meestal geen Ja, vaste m3/h instelling of CO2-gebaseerd
Vochtregulatie? Nee Ja (ontvochtiging)
Controlled atmosphere (O2, CO2) Nee Ja, in een deel van de reefers
Certificering voor koelcapaciteit / isolatie ATP Geen
Luchtstroming Boven Onder
Luchtgeleiding Optioneel Standaard

- Het social media element kan niet getoond worden - controleer uw instellingen